Een slimme oplossing voor bezuinigingen in Utrechtse Heuvelrug

Post date: 9-jan-2013 13:43:38

1 april 2012

Iedereen die ook maar marginaal bij Doorn betrokken is, weet dat de bevolking niet gecharmeerd is van het nieuwe gemeentekantoor. Zelfs een grootschalige petitie werd hooghartig genegeerd, alles om, wat in de volksmond het ambtenarenpaleis is gaan heten, mogelijk te maken. Tot in het vakblad Binnenlands Bestuur en in het TV-programma De slag om Nederland werd er aandacht aan besteed.

We kijken in een gat Inmiddels zitten we met een gat. Een gat in de grond waar de grootschalige ondergrondse bouw van het nieuwe gemeentekantoor wordt gerealiseerd. En een gat in de begroting van de gemeente, waarbij onacceptabele tekorten ontstaan. De provincie is inmiddels in het gat gesprongen, de gemeente staat onder financieel toezicht. Dezer dagen woeden in de gemeenteraad twee discussies: de kerntakendiscussie en de noodzakelijke bezuinigingen. Zoals te verwachten viel vormt de kerntakendiscussie inmiddels een opmaat (of eufemisme?) voor bezuinigingen. Wie de discussie volgt over de sluiting van het gemeentekantoor in Leersum weet inmiddels genoeg.

Het gat uit de impasse Het gat in de grond vormt wellicht ook een gat uit de impasse! We zijn lekker op weg met het uitgeven van geld voor het nieuwe gemeentekantoor. De ondergrondse parkeergarage en de vele technisch vooruitstrevende installaties om hier het groenste gemeentekantoor van Nederland van te maken zijn inmiddels onomkeerbaar. Wat we wel kunnen doen is bezuinigen op de bovengrondse infrastructuur. Reken maar even mee. Het totale project kost nu al 21 miljoen euro. Laten we ervan uitgaan dat 50% van dit budget in de ondergrondse infrastructuur en de technische installaties zit. Dan blijft nog 11,5 miljoen euro over. Daar worden 3 bovengrondse gebouwen en hun inrichting van gerealiseerd. Stel dat we één van die drie gebouwen gewoon even niet bouwen. Dan zouden we zo maar 1/3e van 11,5 miljoen euro besparen, grofweg 4 miljoen euro batig saldo! Daarmee zou in één klap de begroting sluitend zijn. Het idee is haalbaar. Aannemers zijn inmiddels wel bereid om 'mee te denken' met opdrachtgevers die in financiele problemen komen. De projectorganisatie verwacht inmiddels leegstand in het nieuwe gemeentekantoor. 1+1=€4.000.000! De gemeenteraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zou dit idee in een handomdraai kunnen overnemen tijdens de bezuinigingsdiscussie op dinsdag 3 april. Er is echter één harde voorwaarde die ze zouden moeten stellen: laat de daadwerkelijke verdiensten door een volstrekt onafhankelijk bureau doorrekenen. Anders zullen de ambtenaren van de gemeente Utrechtse Heuvelrug gewoon weer naar zich toe rekenen.